VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
11. červen 2018

Potěšte své děti pohádkovým předplatným

Východočeské divadlo se může pochlubit více než osmi tisíci abonenty, kterým každoročně nabízí mnoho rozličných typů předplatitelských cyklů. Mezi nimi má již několik let své nezastupitelné místo také POHÁDKOVÉ ABONMÁ, které zábavnou formou napomáhá rozvíjet lásku k dramatickému umění u nejmenších dětí, pro něž se pak divadlo stane přirozenou součástí života (alespoň v to doufáme).

Pohádkové abonmá tradičně láká na čtyři nové výpravné pohádky na velké scéně Městského divadla. Vstupenky na ně bude samozřejmě možné zakoupit i jednotlivě později během sezóny, předplatné je však cenově výhodnější. Hracími pohádkovými dny jsou neděle od 15.00 hodin (Pn)pondělí od 17.00 hodin (Pp).

Pohádkový předplatitelský cyklus v sezóně 2018/19 zahájí Maxipes Fík pražského Divadla Krapet. Děti jistě pobaví neobvyklá dobrodružství psa Fíka, který vyrostl více, než je zvykem, a jehož znají už mnohé generace z televizních večerníčků. V inscenaci spojené s loutkou uvidíte, jak byl Fík ve škole, kde se naučil číst, psát a počítat, nebo jak Fík dostal angažmá v cirkusu, řídil auto a vydal se skoro až na kraj světa a pak se zase rád vrátil domů… Inscenátoři slibují velkou psinu. Haf!

Následovat bude Budulínek z hudebky v podání herců Divadla Radost Brno. Známá pohádka o Budulínkovi je tentokrát umístěná do prostředí lesní hudební školy, kde je ředitelem pan Dědeček a kam chodí zpívat a hrát i lesní zvířátka. Známé reálie pohádky přitom zůstávají zachovány – babička vaří výtečný hrášek, který má ráda liška. Budulínek je neposlucha a lišce otevře i přes zákaz. Liška ho unese do doupěte ke svým liščatům. Jak to dopadne je celkem známá věc – samozřejmě dobře. A už z názvu je patrné, že se bude hodně hrát a zpívat.

Třetím titulem bude bláznivá (a přitom pohádkově laděná) komedie Komáři se ženili aneb Ze života obtížného hmyzu. V divadelních představeních pro děti se to obvykle doslova hemží různými zvířecími postavami, v inscenaci libereckého Naivního divadla však svůj prostor získala i zvířátka, která jsou méně vidět, ale o to častěji se s nimi v životě potkáváme: komáři. A aby toho nebylo málo, objeví se na scéně i další zástupci hmyzu, jemuž lidstvo tak nepěkně říká „obtížný“: blechy, ovádi, klíšťata. Příběh o komárovi Zdendovi, který se vydá do světa zachránit unesenou nevěstu, bude odvyprávěn pomocí působivých masek kombinovaných s filmovými projekcemi.

Předplatné pak uzavře pohádkový muzikál Pyšná princezna na motivy známé pohádky Boženy Němcové, který v Pardubicích zahraje pražská Divadelní společnost Julie Jurištové. Představení děti přenese do Půlnočního království, v němž žije pyšná princezna Krasomila, k jejímuž nedobytnému srdci si díky zpívající květině najde cestu až král Miroslav.

Prodej Pohádkového abonmá byl již zahájen, stávajícím majitelům předplatného budou místa rezervována do pátku 14. září. První představení tohoto cyklu se uskuteční 21. a 22. října. Předplatné lze zakoupit nejen v předprodeji divadla, ale i on-line ZDE.
Radek Smetana

Budulínek z hudebky brněnského Divadla Radost