VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
13. červen 2018

Premiéra na Kunětické hoře už tento víkend!

Na konci května se naši herci opět po roce navrátili na vyhlídku hradu Kunětická hora, kde o víkendech odehráli reprízy výpravné pohádky Kráska a zvíře s Veronikou Čermák Mackovou a Josefem Láskou v titulních rolích.

V pohádkovém duchu, přestože tentokrát inscenátoři slibují podívanou spíše pro dospělého diváka, se ponese i naše letošní divadelní novinka na Kunětické hoře. Slovenský režisér Marián Pecko (připomeňme jeho předešlé, divácky velmi oblíbené plenérové tituly Sen noci svatojánské či Cikáni jdou do nebe) zde právě finišuje ve zkoušení bláznivé veselohry Král jelenem slavného barokního komediografa Carla Gozziho, mladšího současníka Carla Goldoniho. „Z dlouhé řady jeho komedií máme v češtině jen malý vzorek, ale všechny jsou na jevištích dodnes oblíbené a úspěšné. Jsou to hry Zelenavý ptáček, Láska ke třem pomerančům, Turandot, Zubajda, která se v Čechách hraje pod názvem Být královnou v Samandalu, ve Východočeském divadle se hrála před 25 lety, a Král jelenem. Všechny mají pohádkový základ, satirický šleh a hýří fantazií a vtipem,“ říká dramaturgyně Jana Pithartová.

Tak jako v dost kruté pohádce Turandot se princezna nechce vdávat, v komedii Král jelenem se králi Deramovi příliš nechce do ženění. „Má totiž strach, aby si nevzal ženu falešnou, proto odmítá jednu pannu za druhou. Ovšem na rozdíl od princezny Turandot je naštěstí nedává popravit a laskavě je posílá domů. Nakonec mu však kouzelný předmět od mága Durandarta napoví, že dcera jeho druhého ministra ho upřímně miluje, Deramo se s ní ožení a mohl by to být šťastný konec, kdyby se do toho nevložil proradný první ministr,“ přibližuje zápletku Jana Pithartová.

Ač se jedná o pohádku, hra Král jelenem je určena především dospělému publiku. „Text, mimochodem velmi dobře napsaný s řadou možností, inspiracemi pro tvorbu a příležitostmi pro hereckou improvizaci, je velmi flexibilní a dá se uchopit různým způsobem. My ho budeme hrát jako klasické večerní představení, protože jsou v něm témata, kterými nechceme děti zatěžovat – sexualita, politická témata, touha po moci, touha ovládat druhé, téma zrady, pokrytectví… To jsou věci pro dospělé, na které mají děti ještě čas,“ upřesňuje režisér Marián Pecko.

Zárukou skvělé zábavy je nejen jméno režiséra, mimořádně humorné situace a exotický námět, ale v neposlední řadě i obsazení hlavních rolí, které ztvární Milan Němec, Ladislav Špiner, Martina Sikorová, Alexandr PostlerRomana Chvalová. Herce na scéně doprovodí živý jazzový sextet.

Premiéry na Kunětické hoře jsou naplánovány na 16. a 17. června, reprízy pak na 22., 23., 24., 29. a 30. června a 1. července, představení začínají vždy ve 20.30 hodin. Od nové sezóny budeme hru uvádět v Městském divadle, na Kunětickou horu ji pak přeneseme opět v létě 2019.
Radek Smetana

Ladislav Špiner s režisérem Mariánem Peckem před první hlavní zkouškou na Kunětické hoře, foto Michal Klíma