VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
20. říjen 2014

Seznamte se s výjimečným textem Elfriede Jelinek

Letošní sezónu mimořádných setkání se současnou dramatikou – cyklus INprojekty (Malé inscenační projekty světových novinek) – zahájí Východočeské divadlo Pardubice ve středu 22. října uvedením dramatu Poutník nekompromisní a vyhraněné literátky a dramatičky Elfriede Jelinek, která obdržela Nobelovu cenu za literaturu, a to nejen za svou jazykovou obratnost, vynalézavost a originalitu.

„Poutník je hrou o osudu autorčina otce, hrou plnou odvážných témat, ale také pochopení a vcítění se do postavy, hrou lyrickou, ovšem nikoli sentimentální. Text je brilantní zpovědí jednoho osudu, ale to neznamená, že nutně musí být hrán jako monodrama. Poutník je psán jako proud řeči a promluv, ale nabízí zajímavé možnosti ke hravé práci s ním, k inscenačnímu rozpracování tohoto výjimečného textu. Ten zazní v revidované verzi překladu Zuzany Augustové, která text připravila rovněž pro knižní vydání,“ říká dramaturg divadla Zdeněk Janál.

Jako inscenované čtení bude Poutníka režírovat mladý talentovaný režisér Juraj Augustín, letošní absolvent brněnské JAMU. Asistovat mu při tom bude jeho spolužačka, dramaturgyně Sabina Machačová. Hostující inscenační tým si ke spolupráci na nelehkém hereckém úkolu přizval Jana Hyhlíka.

„Text Elfriede Jelinek nerozvíjí děj, díky jeho absenci se však o to víc můžeme koncentrovat na hlavní postavu, na její myšlenky, postoje, názory, pocity, které si nese životem. Postava nevypráví kompaktní příběh, ale ve svém monologu se nás snaží obeznámit s tím, co ji trápí, tíží a pronásleduje. Jsme svědky pokusu o výpověď, snahu pojmenovat to, co člověku chybí, proč se cítí osamělý, ztracený a nešťastný, jen se zábleskem naděje. Ale právě tato snaha dodává textu i postavě jistou dávku optimismu. Když se pokusíme pochopit, kdo text vypráví, co cítí a co by chtěl, jsem přesvědčený, že by se setkání této postavy s diváky mělo podařit,“ sdělil před premiérou režisér Juraj Augustín.

Celý rozhovor s režisérem Jurajem Augustínem naleznete ZDE.
Radek Smetana

Jan Hyhlík na generální zkoušce, foto Michal Klíma