VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
29. září 2020

BEZ KOSTÝMU s Žítkovskými bohyněmi

Více jak polovina režisérů jsou introverti. To je zdánlivě vlastnost, která by jim mohla zabraňovat vykonávat povolání, neboť denně pracují s herci a řídí poměrně dost velký kolektiv pracovníků v zákulisí. Jsou nuceni rozdávat úkoly a rychle se rozhodovat, a přesto jsou v soukromí často až stydliví. Pravda je taková, že i spousta herců „trpí“ tímto „neduhem“, jen někteří jsou veselí, bezproblémoví extrovertní lidé, kteří hýří vtipem a baví celou společnost. To jsou spíše výjimky. A i z nich, když přijdou domů, aby rodina páčila každé slovo. Ale když takzvaně „mají den“, jsou skvělými společníky a vypravěči. A taková je i KATEŘINA DUŠKOVÁ, režisérka, která bude mým hlavním hostem v říjnovém dílu pořadu Bez kostýmu aneb Povídání z herecké šatny, který jsme původně měli uvést už 2. dubna (zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti – pozn. red.), ale do cesty nám vstoupil koronavirus…

Kateřinu pravděpodobně znají všichni naši diváci, když ne osobně, tak určitě z jejích inscenací. Je podepsaná pod několika úspěšnými kusy, které byly a jsou publikem oceňovány. Citlivá komedie Mezi nebem a zemí se umístila hned na prvním místě v kategorii nejoblíbenější inscenace roku 2015, během mnoha repríz z ní diváci odcházeli domů s nadějí a dobrou náladou. Současná izraelská hra Mikve obsadila druhé místo v divácké oblíbenosti v předloňské sezóně, a to se u inscenací s vážnějším tématem stává opravdu výjimečně. Navíc byla Petra Janečková za roli Širy v širší nominaci na Cenu Thálie 2018/19. V současné době režisérka dokončuje dramatizaci skvělého českého románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně, kterou u nás v této sezóně také nastuduje. Cit pro práci s herci, schopnost uchopit velká a významná témata, smysl pro humor – to všechno jsou vlastnosti, se kterými přistupuje ke každé divadelní práci. A to nejen u nás, samozřejmě. Jezdila a jezdím se dívat na její inscenace do Liberce, Prahy, Jihlavy i Šumperku a pokaždé to pro mě představuje hluboký divadelní zážitek. Proto by si ani naši diváci neměli nechat ujít dialog s ní, který bude jistě víc než zajímavý.

Sekundovat jí během večera bude PETRA JANEČKOVÁ, herečka, s níž režisérka pracovala na všech svých pardubických divadelních hrách. LADISLAV ŠPINER (hrál například v Kateřininých kusech Don JuanKiss me, Kate) a TOMÁŠ LNĚNIČKA (Mezi nebem a zemí či Kiss me, Kate) obveselí obecenstvo svými písněmi za doprovodu kytar.

Ve čtvrtek 1. října na Malé scéně ve dvoře proběhne večer plný zábavy a zajímavého povídání ve společnosti výjimečné režisérské osobnosti – Kateřiny Duškové. Přijďte s námi pobýt!
Jana Uherová

Kateřina Dušková na loňském GRAND Festivalu smíchu, foto Michal Klíma