VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
27. duben 2021

NĚKDO PŘIJDE v online premiéře

I v této nejisté sezóně pokračujeme v cyklu scénických čtení INprojekty, který se zaměřuje na soudobé divadelní texty zpracované optikou mladých začínajících režisérů. Premiéry se však z pochopitelných důvodů přesunuly z Malé scény ve dvoře do online prostoru. Ve čtvrtek 29. dubna budete mít možnost seznámit se s hrou Někdo přijde norského spisovatele a dramatika Jona Fosseho patřícího k nejhranějším severským autorům. Jeho poetické a trochu absurdní drama o touze inscenovala režisérka Aminata Keita, která si ke spolupráci přizvala herce Veroniku Malou, Radka Žáka a Josefa Lásku a akordeonistu Jaroslava Jurečku.

„V posledním únorovém týdnu se nám podařilo hru nastudovat a natočit. Byla to pro nás poměrně adrenalinová zkušenost, ačkoli jsme na ten kalup spojený s přípravou malých inscenací z cyklu INprojekty už zvyklí, tentokrát se ještě přidalo něco nového a vzrušujícího – natáčení. Snažili jsme se, aby výsledek voněl divadlem i filmem, chtěli jsme se vyhnout ‚pouhému’ záznamu divadelního představení,“ říká dramaturgyně cyklu Anna Hlaváčková.

Filmovým zpracováním byl pověřen další člen našeho souboru Jan Musil, autor a režisér oblíbených Praštěných pohádek: „Vsadili jsme na kvalitní zvuk a surový obraz. Točilo se na mobilní telefony, které různě kroužily kolem herců. Natáčeli jsme je z úhlů, které by na jiném projektu byly nemyslitelné. Používali jsme i zvláštní optiku – rybí oko, abychom ještě podpořili celkový surrealistický dojem.“

Výsledek snažení celého týmu budete moci poprvé posoudit ve čtvrtek 29. dubna od 18 hodin na YouTube (tentokrát po zakoupení vstupenek), po premiéře bude následovat tradiční diskuse s tvůrci – výše jmenované doplní i překladatelka hry Karolína Stehlíková.

POZOR!!! „Vstupenky na výjimečnou online premiéru jsou k zakoupení na webu divadla v programu. Cena je symbolických 50 korun. Zájemci o zhlédnutí našeho INprojektu obdrží odkaz na živé vysílání na YouTube,“ upřesňuje obchodní náměstkyně divadla Lenka Moravcová.
Radek Smetana


VSTUPENKY K ZAKOUPENÍ ZDE.


Veronika Malá a Radek Žák ve scénickém čtení hry Někdo přijde, foto Petr Šedivý