VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
14. prosinec 2020

Jak Jan M. Přejmenovaný pohádky natáčel

Režisér a autor scénáře Praštěných pohádek Jan Musil Přejmenovaný, foto Petr Šedivý

JANA MUSILA PŘEJMENOVANÉHO
znáte především jako herce, v poslední době například jako představitele titulní role komedie Sherlock v nesnázích. Kromě herectví se ale věnuje i jiným disciplínám – se svým filmařským týmem už pro divadlo natočil několik vtipných spotů, jako scenárista a režisér má za sebou natáčení krátkometrážních filmů (Nejlepší kamarádky, PRAY a dalších), navíc píše divadelní hry.

Tak tedy: Bylo, nebylo… Ačkoli v první půli listopadu, kdy jsem s Honzou připravovala následující rozhovor, ještě nebylo. Ale nyní už budeme moci říct, že bylo, a našim divákům s radostí představíme třídílný seriál krátkých pohádek, které pro ně Honza spolu s našimi herci natočil na jevišti VČD. První díl již můžete nalézt na YouTube či na Facebooku. O co že se jedná? Tak to vám sám autor celého projektu prozradí v následujícím rozhovoru.


Honzo, nejprve mi ale vysvětli to nové přízvisko Přejmenovaný…
Je to čistě z praktického hlediska. Čím více píšu a režíruju, tím více se potýkám s problémem jména. Neustále si mě lidi pletou. Musilů je zkrátka hodně. Proto nastal čas změny. No a nenapadlo mě nic lepšího než … Přejmenovaný. (smích)

A nyní se vraťme k našemu původnímu tématu. Co dělá herec, když nemůže hrát? Resp. co děláš, když nemůžeš vykonávat svou profesi tak, jak je běžné?
Opakuji si texty. Píšu. A hlavně připravuju natáčení pro VČD.

A navíc jsi doma se synem Jonášem, který letos nastoupil do první třídy. Slyšela jsem, že kromě něj míváš doma na hlídání i další děti – jak takový den probíhá?
Ano. Distanční výuka je masakr. Měl jsem na starost tři děti, to asi nepotřebuje komentář. Byla sranda. Jonáš má naštěstí rozumné učitelky, dávají dětem minimum domácích úkolů. Synovec je na tom mnohem hůř.

Říkal jsi, že nejvíc ze všeho se teď věnuješ přípravě natáčení pro naše divadlo. Můžeš podrobněji popsat, o jaký projekt se jedná?
Celé jsme to pojmenovali Praštěné pohádky. Ten nápad jsem měl už delší dobu. Jedná se o tři zhruba desetiminutové příběhy, které by měly pobavit hlavně dospělého diváka. Vždycky jsem si chtěl zkusit režírovat sitcom, takže si tak trochu plním sen. Ústřední postavou je Český Honza, který řeší různé situace, takzvané pohádkové konflikty. Když jsem psal scénář, rovnou jsem si do konkrétních rolí dosazoval naše herce. Když si to pak přečetli, byli dost nadšení. Tak uvidíme.
Praštěnými pohádkami jsem se chtěl hlavně odvděčit našim divákům za obrovskou podporu, kterou nám prokazují. Mám obecně pocit, že v téhle době je humor asi nejlepší lék.

Co konkrétně přípravy k natáčení obnášejí? Kolik lidí kromě herců je k takovému projektu potřeba?
Přípravy jsou velké. Kromě spousty herců jsem zapojil celé divadlo – kulisy, kostýmy, masky atd. Zároveň musíme dodržovat hygienická opatření, takže je to divočina. Oslovil jsem kamarády filmaře, jestli by je to zajímalo. Nápad je zaujal. A hlavně mám kolem sebe tým talentovaných lidí, bez kterých by nic nevzniklo. Takže si výskám radostí. Lukáš Kratochvíl a Lucie Hašková mi pomáhali se všemi předchozími projekty a dokážou nádherně dotáhnout všechny moje šílené nápady. V současnosti se k nám přidal David Kopecký, který celý projekt produkuje.

Na jaké herce se diváci mohou ve tvých pohádkách těšit?
Honzu hraje Petr Borovec, kouzelnou babičku Jindra Janoušková, ti budou ve všech třech dílech. Další postavy ztvární například Pepa Láska, Zdeněk Rumpík, Martin Mejzlík, Romana Chvalová, Kája Šafránková nebo Tomáš Lněnička.
A také se naši diváci můžou těšit na záběry z natáčení. Bonusový materiál bude bohatý! (smích)

Když jsme spolu na jaře během nouzového stavu mluvili především o neuskutečněné premiéře Sherlocka, říkal jsi, že právě dopisuješ tragikomedii ÚTULEK. Na podzim jsi ji jako režisér začal zkoušet v pardubickém ochotnickém divadle Exil. Jaké to je režírovat svůj vlastní text?
Musím říct, že si zkoušení v divadle Exil užívám. Když něco rok píšete a potom vidíte, jak váš vlastní text ožívá, je to zkrátka nádhera. Vznikají tam úžasné situace. Už se nemůžu dočkat, až to uvidí diváci. Snad se všechno uklidní a bude jednou premiéra.

Spřádáš už teď nějaké další plány na divadelní texty nebo filmové scénáře?
Připravuju velký projekt, o kterém zatím ještě nechci mluvit. I když teď v současné situaci nevím, jak to všechno bude. Ale scénář je hotový!

VČD již brzy ve vašich „domácích kinech“!
Anna Hlaváčková

Fotogalerii z natáčení naleznete ZDE.


Jan Musil Přejmenovaný při natáčení, foto Petr Šedivý