VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
2. únor 2017

Poslední opona pro Charleyovu tetu a Rodinný podnik

Ve všech divadlech panuje stejný, nikdy nekončící koloběh vzniku a zániku inscenací, každá premiéra je svým způsobem předznamenáním derniéry jiné hry na repertoáru. A dle tohoto neúprosného, ale spravedlivého divadelního zákona i nás po čtyřech podzimních premiérách čeká loučení – tentokrát se do „divadelního nebe“ přenesou komedie CHARLEYOVA TETA (10. února) a RODINNÝ PODNIK (18. února).

Charleyovu tetu nazkoušel režisér Milan Schejbal, jenž s naším souborem pracoval poprvé (brzy však následovala režie Limonádového Joea a nyní příprava komedie Třikrát život). Pardubická premiéra jedné z nejlépe napsaných komedií všech dob se uskutečnila 16. února 2013 a během její čtyřleté divadelní pouti se odehrálo úctyhodných 63 repríz, což je číslo, které skutečně není v oblastních divadlech s mnoha tituly na repertoáru příliš obvyklé a svědčí o velkém úspěchu! Charleyova teta se také stala nejnavštěvovanější hrou našeho divadla roku 2013 a na vlně divácké oblíbenosti se nesla až do své derniéry.
V hlavních rolích známé komedie, v níž autor Brandon Thomas využil zápletku s převlekem muže za ženu, hrají Petr Borovec, Ladislav Špiner, Jan Musil, Dagmar Novotná, Martina Sikorová a Jana Ondrušková, která převzala postavu Amy po Petře Tenorové.
„Charleyova teta je vystavěna na brilantních situacích, pověstné anglické konverzaci a těží ze základů ryzí divadelnosti, a především z těchto důvodů se stala nejznámější Thomasovou hrou a přetrvala v zájmu divadelníků a obecenstva nepřetržitě již více než sto let,“ uvádí dramaturg hry Zdeněk Janál, který však už také nepůsobí ve Východočeském divadle.

Komedii Alana Ayckbourna Rodinný podnik jsme uvedli v české premiéře, která se konala 19. prosince 2015. Na naše divadelní prkna ji přinesl režisér Robert Bellan: „Po prvním přečtení hry mi bylo okamžitě jasné, že ji chci zkoušet. V první řadě se mi líbil text jako takový, že jde o komedii, ale přitom s nějakým přesahem. Témata, o kterých se hraje, jsou pro mě zajímavá a docela zásadní – jako například uvědomění si vlastních hodnot, z čeho se skládá osobnost člověka, co vlastně znamenají v reálném životě pojmy jako poctivost a morálka či do jaké míry člověk zůstane počestným v určitých mezních situacích. A za druhé mě zaujala netradiční mnohovrstevnatostí žánrů, jedná se totiž o konverzační i situační komedii, politickou satiru, rodinné drama, grotesku, ale i cool dramatiku.“
V dynamické komediální hře o současném zkorumpovaném světě, která dosáhla na celkový počet 26 repríz, hrají Jiří Kalužný, Ludmila Mecerodová, Petra Janečková, Tomáš Lněnička, Josef Pejchal a další.
Rodinný podnik byl s velkým úspěchem poprvé uveden v londýnském Národním divadle už v roce 1987, přesto však hra neztratila téměř nic na své aktuálnosti. O tom se budete moci naposledy sami přesvědčit. Příjemnou zábavu!
Radek Smetana

Josef Pejchal, Jiří Kalužný, Jana Ondrušková, Josef Láska a Ludmila Mecerodová v Rodinném podniku, foto Radek Kalhous
Jan Musil, Petr Borovec a Ladislav Špiner v Charleyově tetě, foto Ivo Mičkal