VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
13. leden 2023

S Kalifornskou mlhou MEZI PORTÁLY

Když jsme v covidové době nemohli hrát, snažili jsme se být se svými diváky neustále v kontaktu a vytvořili jsme spoustu online pořadů pro děti, studenty i pro dospělé. Měli jsme na to dost času a k dispozici veškerou techniku. Realizovali jsme mnoho nápadů, na které by za jiných okolností nezbylo sil ani prostoru. V rámci formátu Dveře dokořán jsme natočili několik setkání s tvůrci inscenací – například Jako břitva, Žítkovské bohyně či Zahradní slavnost. O tyto besedy, které mimochodem měly vysokou sledovanost, měli velký zájem zejména pedagogové středních škol. Studenti se tak v kostce dozvěděli o dramaturgicko-režijní koncepci, o záměru režiséra, komu je inscenace určena a jakou zkušenost měli herci hlavních rolí s daným textem. Ze škol, ale i od studentů samotných jsme získali pěknou zpětnou vazbu. A na začátku stávající sezóny při setkání s pedagogy jsme zjistili, že školy mají o tento druh pořadů stále zájem. Proto jsme se rozhodli pořádat po každé premiéře besedu s tvůrci pod názvem MEZI PORTÁLY.

První se konala už 13. prosince na Malé scéně ve dvoře. Přivítala jsem tvůrce Makropulos musical – muzikálové adaptace známého dramatu Karla Čapka o touze po věčném mládí, která měla u nás světovou premiéru 22. října. Mými hosty byli režisér Petr Novotný, představitelka hlavní role Petra Janečková a dramaturgyně Anna Hlaváčková, kteří zavzpomínali na vznik, zkoušení i hraní této inscenace, která má u diváků ohromný úspěch. Kromě publika byly přítomny i kamery, které natočily záznam besedy. Sestříhaná verze večera se vždy po čase objeví na kanálu YouTube.

V pondělí 16. ledna od 18 hodin se budete moci setkat a také si osobně promluvit s režisérem Michalem Przebindou, dramaturgyní Janou Pithartovou a herci Martinou Sikorovou a Alexandrem Postlerem, s nimiž budeme společně probírat inscenaci hry Kalifornská mlha.


Srdečně Vás zveme - tyto nové pořady jsou nejen poučné, ale především zábavné! A pozor, vstup je volný! Počet míst je však omezený, vstupenky k vyzvednutí v předprodeji.
Jana Uherová

Alexandr Postler a Martina Sikorová v Kalifornské mlze, o níž bude pořad Mezi portály, foto Petr Šedivý