VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
13. listopad 2017

Studio LAIK uvede pohádku Kašpárek a drak

Členové studia LAIK na zkoušce pohádky Kašpárek a drak, foto Jiří Sejkora
Mladé divadelní studio LAIK uvede v listopadu novou dětskou inscenaci. Tentokrát se jedná o pohádku Dany Bartůňkové KAŠPÁREK A DRAK. Premiéra se uskuteční v neděli 19. listopadu od 15.00 hodin na Malé scéně ve dvoře. Přijďte se s vašimi dětmi podívat na veselý a hravý příběh plný humoru, kouzelných bytostí a písniček.

Studio LAIK působí při Východočeském divadle již pátou sezónu. Starší členové amatérského souboru v září představili hiphopovou komedii Výlet, nyní je tedy řada na jejich mladších kolezích, kteří pohádku nastudovali opět pod dohledem a pilným vedením herce Zdeňka Rumpíka. „Najít pohádku pro velké množství dětí a k tomu, aby bavila nejen je, ale i naše dětské diváky, je vždy velmi náročné. Tentokrát jsme sáhli po autorské pohádce Dany Bartůňkové. Jedná se o hravou a vtipnou hru, která děti hned od prvního zkoušení nadchla,“ prozrazuje režisér.

Dana Bartůňková je rodačka z Prahy, kde absolvovala hudebně-dramatické oddělení tamní konzervatoře. Diváci ji mohou znát ze scén pražského Divadla Komedie či Divadla Skelet. V současné době spolupracuje s Pohádkovým divadlem Julie Jurištové. Dana Bartůňková slavila svůj úspěch také v televizi, a to například v seriálech Plechová kavalérie, Malý pitaval z velkého města, Černí baroni nebo v pohádce S čerty nejsou žerty, kde hrála princeznu Angelinu. Mimo herectví se věnuje i řadě dalších uměleckých činností, jako je navrhování kostýmů či psaní her a pohádek.

Pohádka Kašpárek a drak zavádí diváky do pohádkového království, do něhož přichází Kašpárek, aby pobavil a rozesmál zdejší lid. Netuší však, kolik dobrodružství bude tato cesta obnášet. Potká spoustu kouzelných bytostí, jako jsou víly či skřítci, ale nebude chybět ani zlá čarodějnice, loupežníci a dokonce i drak!


Titulní roli v nové pohádce ztvární TOMÁŠ PEKÁREK, jenž kromě inscenací LAIKu už účinkoval i vedle profesionálních herců na scéně Východočeského divadla, a to v inscenacích Balada pro banditu, Richard III., Kavkazský křídový kruhLovecké scény z Dolního Bavorska. Pojďme se s mladým hereckým talentem, který má rád i tancování, blíže seznámit…

Tomáši, nejdřív nám prozraď, jak dlouho už jsi v LAIKu?
Už od začátku. Takže to bude už pět let.

To je paráda. A co tě tu baví nejvíce?
Nejvíc mě baví hrát. Nebaví mě moc zpívání, ale hraju moc rád. A jsme tu skvělá parta, je tu legrace, proto sem chodím moc rád.

Hrál jsi spoustu hezkých rolí nejen v LAIKu, ale dokonce i po boku profesionálních herců. Které inscenace tě nejvíce zaujaly?
Z našich „laikovských“ to bylo Elce, Pelce do pekelce, protože to byla legrace. Navíc jsem se musel naučit hrát s loutkou, což bylo něco nového. To mě bavilo moc! A z profesionálních inscenací to byl Richard III., protože tam jsem měl větší roli a zkusil jsem si i náročnou scénu s umíráním. I to byla ale legrace.

Teď hraješ Kašpárka. O čem ta pohádka podle tebe je?
Moc toho říkat nemůžu, aby se diváci měli na co těšit. Ale je to pohádka o Kašpárkovi, který se seznámí s drakem a spolu s kouzelnými bytostmi zachrání království před čarodějnicí Karambalumpapumpou.

A závěrem nám řekni, proč si myslíš, že by měly děti přijít?
Určitě přijďte, protože vás čeká spousta zábavy a písniček. A my se už na vás moc těšíme!
Kristýna Plešková

Představitel hlavbí role Tomáš Pekárek, foto Jiří Sejkora