VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
19. únor 2015

Kouzelník Martin Mejzlík ovládne jeviště

Ve Východočeském divadle právě vrcholí intenzivní dvoufázové zkoušení. Slovenský režisér Marián Pecko už tento víkend 21. a 22. února uvede v Městském divadle premiéry Kejklíře z Lublinu, stále však bude ještě na Malé scéně zkoušet biblický příběh Tučňáci na arše, na jehož premiéru se můžete s dětmi vydat už v neděli 1. března.

Román Kejklíř z Lublinu, jenž je dílem nejslavnějšího židovského spisovatele, nositele Nobelovy ceny Isaaca Bashevise Singera, pro pardubické divadlo dramatizovala bývalá dramaturgyně divadla Jana Pithartová. 

Titulní postava Jaša Mazur, kterého ztvární Martin Mejzlík, je kejklíř povoláním i povahou. Hravě chodí po provaze, ale chtěl by létat. Má mnoho žen, ale chtěl by všechny. Nevěří v Boha, který je pro něho příliš abstraktní, ale jsoucnost Boží mu citelně schází. A když na ni ještě citelněji narazí – nebo to alespoň tak vnímá – rozhodne se žít opačně extrémním způsobem.

„Text se jmenuje Kejklíř z Lublinu, což o něm dost napovídá. Jaša Mazur je komediant, člověk, který se předvádí, ukazuje triky, hraje si. Ta hra je velmi důležitá v celém jeho životě. Má několik žen, ale před nikým to neskrývá. Balancuje na hraně – přejde, nepřejde? Náš kejklíř nežongluje s míčky, žongluje s lidskými dušemi. Připoutal k sobě mnoho lidí, kteří jsou na něm závislí. V životě každé z těchto postav je Jaša neustále přítomný. I na jevišti to bude stejně, všichni budou rovněž neustále přítomní. Herci to nemají příliš rádi a prosím, aby mi odpustili. Jsem však přesvědčený, že by to mělo fungovat,“ říká režisér Marián Pecko.

Před první premiérou bude ve foyer zahájena výstava Veselé krchovy výtvarníka Marka Brodského.
Radek Smetana

Celé obsazení i s částí realizačního týmu - s dramaturgyní Janou Pithartovou a režisérem Mariánem Peckem, foto Michal Klíma