VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
14. květen 2023

Na co se těšit v příští sezóně?

Sezónu 2023–2024 zahájí inscenace ORLANDO na Malé scéně ve dvoře. Text tragikomické grotesky, zkoumající odvěkou lidskou touhu po silných prožitcích, vznikl na základě stejnojmenného románu Virginie Woolfové. Autorka ho koncipovala jako fiktivní životopis mladého šlechtice, jenž prochází dějinami od dob alžbětinské Anglie až po spisovatelčinu současnost. S porozuměním i humorem v něm nahlíží do hloubi lidského nitra. Autorem divadelní adaptace a inscenátorem je mladý režisér Marek David, který se v Pardubicích představil scénickým čtením Skoncovat s Eddym B.

Na velké scéně v Městském divadle zahájíme sezónu muzikálem DO NEBES!, který hravou formou líčí šťastnou část života českého průkopníka aviatiky, pardubického rodáka Jana Kašpara. Příběh začíná jeho narozením, dotkne se dětských uličnictví a školních nezdarů, zvídavého přátelství s nadšencem vědy a techniky, baronem Krausem, a nezadržitelně spěje k dráze mladého úspěšného letce vzhůru k nebesům. Libreto napsal proslulý muzikálový režisér, choreograf a dramatický autor Radek Balaš, který je i režisérem naší inscenace. Hudbu složil jeho dlouholetý spolutvůrce Ondřej Brousek, herec a skladatel, člen kapely Monkey Business.

Poslední inscenací letošního roku bude BLÁZINEC BOŽÍ. Hru napsal Petr Abraham na motivy románu Heinricha Manna Mládí krále Jindřicha IV., v němž se pojí historiografie s dobrodružnou i psychologickou literaturou. Napínavou formou líčí příběh panovníka, který je historiky označován za jednoho z prvních humanistů. Jindřich IV. se jím stal, navzdory tomu, jak trnitá a křivolaká byla jeho cesta k moci, na níž byl zásadním milníkem jeden z největších masakrů v dějinách Francie – Bartolomějská noc. Hru s imaginativním názvem Blázinec boží inscenuje náš kmenový režisér Petr Novotný.

Netradiční komedie KDO JE TADY ŘEDITEL? bude první inscenací roku 2024. Příběh ředitele mezinárodní IT firmy, který se vydává za řadového zaměstnance, aby se vyhnul personálním konfliktům, a v rozhodující chvíli nevyhnutelné konfrontace za sebe „nasadí“ anonymního nezaměstnaného herce, je znám ze stejnojmenného filmu Larse von Triera. Filmové diváky snímek překvapil tím, jak se odlišuje od všeho, na co byli u svého oblíbeného režiséra zvyklý. Jednou z odlišností je divadelní dimenze, která přímo vybízí k jevištním adaptacím, jimž dánský autor a režisér nikterak nebrání. K inscenování na našem jevišti si text vybrala režisérka Aminata Keita, která se v Pardubicích představila scénickým čtením Někdo přijde.

POŘÁD JSEM TO JÁ je dramatizace bestselleru americké neuroložky a spisovatelky Lisy Genova, který u nás vyšel pod názvem Ještě jsem to já. Hlavní postavou je šťastná žena středního věku, matka dvou dospělých dětí, žijící s milujícím manželem, světově uznávaná psycholožka, které je na vrcholu úspěšné kariéry diagnostikována časná Alzheimerova choroba. V té chvíli začíná statečný a dojemný boj jí samotné i jejích nejbližších o zachování důstojnosti a životních hodnot. Autorka ho líčí citlivě, ale bez patosu, s překvapivou a inspirující lehkostí. Příběh byl také zfilmován a herečka Julianne Moore dostala za ztvárnění hlavní role několik významných cen včetně Oscara a Zlatého globu. Na scénu VČD ho přivede Kateřina Dušková, režisérka úspěšných inscenací Mikve, Žítkovské bohyně ad.

Hra Ödöna von Horvátha DON JUAN SE VRACÍ Z VÁLKY je kabaretem scén ze světa, který vstává z popela. Ze světa, v němž se z obchodů staly zastavárny, z hotelů nevěstince, z domovů příbytky podnájemníků. Z inflačních zbohatlíků velkopodnikatelé a ministři. Z vdaných žen vdovy, z nevěst nevěstky, z mužů náhrobky. Ale jeden muž se z války vrací. Je raněný a nemocný, ale dychtivý touhou najít dávnou lásku, kterou zradil. Chce ji najít a sebe napravit, změnit se. Jenže se změnil svět. A už nikdy nebude jako dřív. Jako před válkou, jako před zradou. Je třeba jít dál a dál… Inscenací tohoto mimořádného díla se v Pardubicích představí významný režisér, dramatik a básník Martin Františák, umělecký šéf Švandova divadla v Praze.

S divadelní sezónou se rozloučíme na Kunětické hoře oblíbenou pohádkovou komedií S ČERTY NEJSOU ŽERTY v režii Petra Novotného. Stejnojmenný film, který roku 1984 natočil Hynek Bočan na motivy pohádek Boženy Němcové Čertův švagr a O Nesytovi, se zařadil do zlatého fondu české pohádkové kinematografie a neztrácí svou popularitu dodnes. Věříme, že vás legračně chamtivá Dorota Máchalová, mladý mlynář Petr, čert Janek i další veselí pekelníci inspirují k večernímu výletu na jediný kopec v širokém dalekém okolí.
Jana Pithartová

Foto Jiří Sejkora